Οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, υδατανθράκων, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α και Ε, χαλκού, σεληνίου, αντιοξειδωτικών Ω-3 και φυσικού λίπους.
Ειδικότερα η βιταμίνη Ε που περιέχουν αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες καθώς εμποδίζει την δημιουργία αρτηριοσκληρυντικής πλάκας.
Επίσης οι ξηροί καρποί περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για την πρόληψη της αύξησης των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα και μαγνήσιο που συμμετέχει στον έλεγχο της πίεσης του αίματος.
Οι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιά και προφυλάσσουν από την υψηλή χοληστερίνη. Τα έλατα των ξηρών καρπών είναι όμοια με το λάδι της ελιάς και παραπλήσια με τα ιχθυέλαια Ω3. Τα Ω3 διατηρούν τις αρτηρίες νεανικές και εμποδίζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, που ευθύνεται για τον σχηματισμό πήγματος, δηλαδή θρόμβου μέσα στην αρτηρία. Το λάδι των ξηρών καρπών, λειτουργεί ως ασπίδα μπροστά στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών προλαμβάνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, γνωστού και ως διαβήτη των ενηλίκων. Και σε αυτήν την περίπτωση ο λόγος πρέπει να είναι η αντιφλεγμονώδης δράση. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ξηροί καρποί μπορεί να δρουν προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.
Η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών 3-4 φορές την εβδομάδα είναι ωφέλιμη για την υγεία . H κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται σε ωμή μορφή και όχι αλατισμένοι, ιδιαίτερα αν η διατροφική αγωγή σας επιβάλει την μειωμένη πρόσληψη αλατιού. Οι ξηροί καρποί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και να οδηγήσουν σε αναφυλακτικό σοκ, γι αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που περιέχουν ίχνος τους.
Να θυμάστε ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλά καλά και ένα κακό. Παχαίνουν. Γι αυτό «παν μέτρον άριστον». Να προτιμάτε να αγοράζετε τους ξηρούς καρπούς με το περίβλημά τους και να τους καθαρίζετε ή τουλάχιστον να τους αγοράζετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκους, γιατί τα λιπαρά τους οξειδώνονται κι ταγκίζουν με την έκθεση στις περιβαλλοντικές συνθήκες και με το χρόνο. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τους αλατισμένους, καβουρδισμένους και τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, γιατί αυτές οι διαδικασίες επεξεργασίας αλλοιώνουν κατά πολύ τις ευεργετικές τους ιδιότητες!
Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί τους Χάρτες Google και ο χάρτης θα φορτωθεί από το Google-Server και ορισμένα από τα δεδομένα σας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από την Google. : //policies.google.com/privacy 'target =' _ blank '> εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό.
0 μέσος όρος βάσει 0 Κριτικές
{picture_path}
Δεν υπάρχουν κριτικές προς το παρόν
Για να εκτελέσετε αυτήν την ενέργεια πρέπει να συνδεθείτε
Για να εκτελέσετε αυτήν την ενέργεια πρέπει να συνδεθείτε
ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟ GOLD FRUIT ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΩΠΙΔΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Γ. ΟΕ